zaterdag 6 september 2014

Boeken die ik gelezen heb

De laatste tijd lees ik weer ontzettend veel. Vroeger las ik elke avond minstens een uur. De afgelopen jaren las ik eigenlijk alleen als het moest voor school. Toen ik laatst bedacht hoe ontzettend ik altijd van lezen genoten had, besloot ik om naar de bieb te gaan. Ik nam een aantal boeken mee en kwam later terug voor meer. Lezen is weer een hobby van me! Vandaag vertel ik jullie welke boeken ik de laatste tijd gelezen heb en welke nog op mijn verlanglijstje staan om te lezen.


'Ademnood' van Marion van de Coolwijk

Ademnood gaat over Moon. Ze was laatst bijna verdronken. Daar heeft ze nog erg veel last van. Zodra er ook maar iets van water, al is het maar een druppeltje, op haar komt, begint ze te hyperventileren. Ze ademt raakt dan buiten bewustzijn en ziet dingen die gaan gebeuren. Dit kan positieve en negatieve gevolgen hebben.

 
Het verhaal lees je vanuit twee perspectieven: vanuit Moon's perspectief en vanuit die van Vince. Moon en Vince worden namelijk verlief op elkaar. Om de beurt is er een hoofdstuk van Moon, dan Vince, dan Moon etc. Soms is dit een beetje vervelend, omdat je dan al een situatie gelezen hebt en die nog eens uitgebreid vanuit de ander zijn ogen moet lezen.
 
Verder heb ik dit boek in een dag of vier uitgelezen. Het las er gemakkelijk weg, wat het aantrekkelijker maakte om af en toe een hoofdstuk te lezen. De schrijfstijl is ook prettig. Je bouwt een soort band op met de hoofdpersonen, Vince en Moon. Dit vind ik altijd een groot pluspunt van een boek: een band met de (hoofd)personen. Je leeft dan veel meer met ze mee.
 
In dit boek lees je hoe aangrijpend het kan zijn om bijna te verdrinken. En hoe je langzaamaan mentaal steeds iets beter met water om kunt gaan. Een aanrader voor mensen die zelf bijna verdronken zijn en nog steeds met de gevolgen kampen. Maar ook voor mensen die nooit de dood in de ogen gekeken hebben is die zeker een mooi boek.
 
 
'Onheilspellende schoonheid - privilege 2' van Kate Brian

- Let op: ik verklap hier hoe deel 1 afloopt, over deel 2 laat ik niks los :)  -
 
Dit is het tweede deel uit de serie van Kate Brian die over Ariana gaat. In het eerste deel is Ariana een meisje met een perfect leven. Ze is ontzettend populair, heeft veel vrienden, maar dat veranderd plots. Ze wordt gearresteerd voor moord en opgesloten in de gevangenis. Daar verzint ze een plan om te ontsnappen en dat lukt.

 
In deel 2 zie je hoe het haar verder vergaat. Ze pleegt weer een moord om haar oude leventje terug te krijgen. Briana Leigh is haar slachtoffer. Briana zou namelijk aan Atherton-Pryce Hall studeren. Wil Ariana haar oude leven terugkrijgen, dan moet ze Ariana vermoorden. Dit doet ze in koele bloede.
 
Ariana verft haar haar bruin om meer op Ariana te lijken. Ze doet al haar toelatingsexamens over, omdat Briana Leigh ze verprutst had. Op deze manier kon Ariana bij de leukere mensen in de klas komen. Alles lijkt op rolletjes te lopen, totdat er iemand uit haar verleden opduikt.
 
Het is ontzettend leuk om te zien hoe Ariana hiermee omgaat. Hoe ze zich uit benarde situaties moet liegen en ga zo maar door. Echt een aanrader als je van spanning houd. Op internet wordt dit boek als een thriller bestempeld. Dit vind ik zelf absoluut niet waar. Er komen geen thriller dingen in voor.


Lang zal ze leven - Marianne Peters

Dit boek is best heftig om te lezen. Het gaat over een vrouw die kanker krijgt en nog een beperkte tijd te leven heeft. In die tijd groeien zij en haar schoonzus (tevens de schrijfster van dit boek) heel erg naar elkaar toe. Marianne (schoonzus) gaat heel normaal met Maria (de vrouw die kanker heeft) om. Ze doet niet zo bezorgt als andere familieleden en dat kan Maria erg waarderen.


In dit boek wordt heel goed beschreven hoe slopend een ziekte als kanker kan zijn. Ook leef je samen met Maria in de loop van het boek naar de dood toe. Maria wil nog vanalles voor haar drie zoontjes regelen en ook ervoor zorgen dat alles na haar dood nog goed gaat.

Dit verhaal is waargebeurd. Marianne heeft echt haar schoonzusje verloren aan kanker. Dat maakt het extra persoonlijk. Maria wilde graag dat er een boek over haar geschreven werd, en dit is het resultaat daarvan. Ik heb echt heel wat traantjes weg moeten pinken om dit boek. Je word helemaal in het verhaal gezogen en wil niet meer stoppen het lezen. Het is ook best een k*t gevoel dat je wéét dat Maria doodgaat.


The Fault In Our Stars - John Green

Ook ik heb TFIOS gelezen, zoals velen voor mij. Omdat ik wist dat de film uit zou komen wilde ik eerst het boek lezen. Het boek wilde ik sowieso lezen, maar het leek me handiger om dat vóór het zien van de film te doen. Het duurt namelijk langer om een boek te lezen dan de film te kijken. Als ik de film eerst had gezien en daarna het boek had gelezen, zat ik waarschijnlijk de hele tijd te denken van 'Wanneer gebeurt dit en dit nou?' Het boek eerst lezen was een goede beslissing, haha!


TFIOS (The Fault In Our Stars) gaat over Hazel. Ze is een tiener die terminale kanker heeft, maar desalniettemin vrij positief in het leven staat. Ze heeft een leuke, sarcastische vorm van humor wat ik erg leuk aan haar vind. Tijdens Support Group ontmoet ze Augustus (Gus). Ze worden verliefd en hebben een hele leuke tijd samen. Een groot deel van het boek draait om het fictieve boek 'An Imperial Affliction' waar Hazel helemaal fan van is. Ze wil de schrijver dolgraag ontmoeten, maar helaas woont hij in Amsterdam... Wat er allemaal gebeurt ga ik niet zeggen, want dan weet je hoe heel het boek af loopt. Wel kan ik zeggen dat het zeker de moeite waard is om hem te lezen.

Dit boek heb ik in het Engels gelezen wat soms best pittig was, maar over het algemeen prima te doen. Als je de vertaling leest gaat veel van de humor waarschijnlijk verloren, omdat Nederlands toch een totaal andere taal is dan het Engels. Als je Engels kan, raad ik je ook zeker aan om het boek in het Engels te lezen en niet in het Nederlands. Houd Google Vertalen of een woordenboek wel bij de hand, want er zitten ontzettend veel moeilijke woorden in het boek.

Het boek en de film lijken grotendeels op elkaar. Sommige scènes zijn ingekort, veranderd of zelfs helemaal weggelaten. Ook worden er in de film dingen gezegd waar verder geen uitleg bij komt kijken. Ik weet waarom dat gezegd word, omdat ik het verhaal erachter weet. In het boek wordt alles veel uitgebreider behandeld namelijk.

Ik ben echt helemaal gek op dit boek! De humor van Hazel en Gus vind ik echt geweldig. En hoe alles verwoord wordt vind ik ook echt heel mooi. Ze hebben me een heel andere kijk op dingen gegeven. John Green weet je gedachten van tieners ook heel goed te verwoorden wat ontzettend leuk is om te lezen.
 
 
Heb jij één van deze boeken al eens gelezen?
Laat in de comments achter wat jij ervan vond!
 
 
 

Have a nice day!
 
xx Sanne

3 opmerkingen:

  1. Wat fijn dat je het lezen weer hebt ontdekt! Ik heb privilege volgens mij wel gelezen, ben erg benieuwd naar het tweede deel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Allemaal nog nooit gelezen, maar ben heel erg benieuwd :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vond TFIOS ook zo mooi! Heb hem ook in het Engels gelezen en vind de schrijfstijl van John Green echt fijn. Nu wil ik ook z'n andere boeken lezen. :)

    BeantwoordenVerwijderen